Kuluttaja – käytätkö puhelinta tai tablettia?

Kirjoitettu: 04.06.2019 / Blogi

Lue, mitä sinun tulee tietää laitteesi tietoturvasta:

Miksi puhelin tai tabletti tarvitsisi tietoturvan? Käytät laitettasi todennäköisesti hyvinkin vastuullisesti, etkä välttämättä ole huolissasi, että otsikoissa toistuvat uhat voisivat koskettaa sinua yksityishenkilönä.

Tosiasia on, että suurin osa verkossa tapahtuvista hyökkäyksistä kohdistuu tällä hetkellä yksittäisiin ihmisiin (KSML 20.9.2018). Monet meistä käyttävät älypuhelimia ja tabletteja jo enemmän kuin perinteistä tietokonetta, ja laitteet kulkevat meillä mukana myös julkisilla paikoilla. Some laulaa – Facebook, Instagram, SnappChat ja niin edelleen. Työsähköposti saattaa olla jatkuvasti auki, surffailemme netissä verkkokaupassa ja terveyspalveluissa – sivustoilla, joissa tarvitaan usein henkilötietojamme ja pankkitunnuksiamme. Viestittelemme myös läheistemme kanssa ja soitamme online-puheluita. Jokainen on varmaan joskus välittänyt myös kuvan, joka ei ehkä imartelisi kaiken kansan nähtävillä?

Juuri näistä syistä mobiililaitteiden virus- ja haittaohjelmia varten on syytä varautua ihan samoin, tai jopa suuremmalla vakaavuudella, kuin perinteisen tietokoneenkin kohdalla. Hyökkäyksiä tekevät tahot ovat jo heränneet tähän.

Otetaanpa esimerkki asiakkaaltamme, tositarina, valitettavasti.

Asiakas oli matkalla Dubaissa ja käytti reissun aikana hotellinsa wifiä puhelimellaan. Kotiin palattuaan hän huomasi pankkitilinsä olevan tyhjä ja vasta tämän jälkeen asiakas saapui meille. Mitä ihmettä tässä tapahtui?

Todennäköinen skenaario on se, että julkisen wifin tarjoaminen ja nimeäminen mielensä mukaan on melko simppeliä – esimerkiksi wifi voidaan nimetä vapaaseen käyttöön hotellin nimellä, jolloin sen tunnistaminen epäluotettavaksi voi olla haastavaa. Mikäli käyttäjän laitteessa ei ole tietoturvaa, ja laitetta käytetään arkaluontoisten tietojen käsittelyyn, tai sen muistiin on jäänyt kirjautumistietoja, ei niiden kalastelu tämän päivän rikolliselle ole mitään rakettitiedettä.

Sanomattakin on selvää, että kyseinen esimerkki on yksi kovimmista kantapäistä. Ihannetilanteessa tietoturva toimii ennaltaehkäisevästi, vähän kuin kodin murtojärjestelmä – se havaitsee tunkeutujan, estää murron ja raportoi siitä eteenpäin.

Toinen näkökulma tietoturvaan ovat omat tietosi tuttaviesi laitteissa. Yhteystiedot, sähköpostit, välitetyt kuvat tai yksityisviestit Messengerissä?

Jokainen meistä haluaa varmasti luottaa siihen, että yksityisasiat pysyvät yksityisinä. Se, mihin voimme vaikuttaa, on oman laitteemme suojaus sekä tietenkin se, mitä jaamme ja kenen kanssa. Tietoturvan tärkeydestä tiedon välittäminen läheisillemme on myös tehokas keino.

Huoleton ja turvattu surffailu on helppoa

Aina, kun mobiililaite on verkossa, se altistuu samoille vaaroille kuin mikä tahansa tietokone. Mobiililaitteiden käytön ja verkossa surffailun toivoisi kuitenkin olevan ennen kaikkea mielekästä ja huoletonta ja se on ihan mahdollista! Kuinka tämä siis onnistuu?

Ensimmäinen askel on käyttää laitteessa aina vahvaa näytön lukitusta – sellaista, jonka muistat, mutta jota ei ole helppo arvata. Sovelluksiin kannattaa valita eri salasanat – sellaiset, joissa hyödynnät numeroita, pieniä ja isoja kirjaimia sekä erikoismerkkejä, yhteensä vähintään 12 merkin verran. Ennen 6 – 8 merkkiä oli vielä vahva salasana, mutta nykyään tietokoneiden tehokkaita ohjelmia hyödyntäen ne voidaan murtaa auki parissa päivässä.

Salasanat eivät kuitenkaan poista uhkia, joita puskee jatkuvasti verkon ja esimerkiksi sovellusten kautta, vaan varmaan suojautumiseen tarvitaan erillinen tietoturvaohjelma, joka torjuu uhat automaattisesti ja väsymättä. Kohtuullinen maksu turvallisuudesta ja mielenrauhasta on pieni kustannus siihen nähden, mitä kaikkea voisimme kohdata ilman suojausta.

Usein suojaus nopeuttaa myös verkon käyttöä ja tekee laitteiden käytöstä mielekkäämpää, kun haitalliset ohjelmat eivät ole rasittamassa yhteyksiä.

Turvallisuus on oleellista myös esimerkiksi lasten ja nuorten sekä vanhusten verkon käytössä, sillä käyttäjän ei tarvitse olla itse niin kartalla ja varuillaan omasta verkon käytöstään, kun tietoturva sulkee riskit automaattisesti pois.

Sama pätee myös silloin, jos laite sattuu häviämään. Hyvin varustellun tietoturvan ja palvelua tarjoavan tahon ansiosta laite voidaan pikaisesti lukita etänä, tai tyhjentää kokonaan. Jos olet tallentanut laitteesi tärkeät tiedot pilvipalveluun, ne ovat tallessa vain ja ainoastaan sinulla, etkä joudu murehtimaan kadonneeseen laitteeseen jääneitä tietoja, vaikka laitetta ei koskaan löytyisikään.

Mobiililaitteiden suoja on aina käyttäjän puolella ja se on meidän jokaisen mahdollisuus ottaa tietojemme hallinta vahvemmin omiin käsiimme.

Aihe on enemmän kuin ajankohtainen juuri nyt, ei vain hyökkäysten kasvaessa, vaan esimerkiksi myös siksi, että suurin osa pankeista on siirtymässä perinteisistä avainlukulistoista salasanasovelluksiin, joita käytetään verkkopankkiin kirjautumisessa. Verkkopankin käyttö mobiililaitteilla tulee varmasti lisääntymään, koska siitä on tulossa helpoin asioinnin muoto. Jotta voit luottavaisin mielin käyttää verkkopankkia ja muita henkilökohtaisia tietojasi haluamillasi laitteilla, kannattaa suojaus olla aina kunnossa.

Jaa tämä artikkeli

Kategoria

Blogi

Tilaa Midaren uutiskirje

Kuukausittainen koonti alan tuoreimmista uutisista, maksuttomista tapahtumistamme sekä kampajoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaamisen voi peruuttaa koska vain.

Sähköpostiosoite: