Pankkipalvelut siirtyvät verkkoon – kysymyksiä turvallisuudesta?

Pankkipalvelut siirtyvät verkkoon – mitä kuluttajan kannattaa huomioida?

Kirjoitettu: 11.10.2019 / Blogi

pankkipalvelut siirtyvät verkkoon

Pankkipalvelut siirtyvät verkkoon ja myös monet muut tahot siirtävät asiointiaan mm. mobiilisovelluksiin. Osa meistä käyttääkin älypuhelimia ja tabletteja jo enemmän kuin perinteistä tietokonetta, ja laitteet kulkevat meillä mukana myös julkisilla paikoilla. Mutta mitä muuttuva maailma ja lisääntyvä laitteiden käyttö tarkoittavat oman turvallisuuden ja yksityisyyden kannalta?

Käytämme mm. Facebookia ja sähköpostia sekä surffailemme netin verkkokaupoissa ja esimerkiksi terveyspalveluissa – sivustoilla, joissa kirjautumiseen tarvitaan usein henkilötietojamme ja pankkitunnuksiamme.

Viestittelemme läheistemme kanssa ja puhumme puhelimessa henkilökohtaisia asioita. Jokainen varmasti haluaa pitää yksityisasiat yksityisinä. Samaan aikaan suurin osa verkossa tapahtuvista hyökkäyksistä kohdistuu tällä hetkellä yksittäisiin ihmisiin.

Suurin osa verkossa tapahtuvista hyökkäyksistä kohdistuu tällä hetkellä yksittäisiin ihmisiin.

Juuri näistä syistä mobiililaitteiden virus- ja haittaohjelmia varten on syytä varautua samoin, tai jopa suuremmalla vakaavuudella, kuin perinteisen tietokoneenkin kohdalla.

Ihannetilanteessa tietoturva toimii ennaltaehkäisevästi, vähän kuin kodin murtojärjestelmä – se havaitsee tunkeutujan, estää murron ja raportoi siitä eteenpäin.

Ihannesuoja on myös katkeamaton, jolloin käyttäjän ei tarvitse murehtia sen voimassaolosta tai päivitystarpeista. Tällöin aukkoja ei pääse syntymään.

Mobiililaitteiden käytön ja verkossa surffailun toivoisi olevan ennen kaikkea mielekästä ja huoletonta ja se on ihan mahdollista!

Yksityisyys omissa käsissäsi

Ensimmäinen askel on käyttää laitteessa aina vahvaa näytön lukitusta – sellaista, jonka muistat, mutta jota ei ole helppo arvata. Sovelluksiin kannattaa valita eri salasanat – sellaiset, joissa hyödynnät numeroita, pieniä ja isoja kirjaimia sekä erikoismerkkejä, yhteensä vähintään 12 merkin verran. Ennen 6 – 8 merkkiä oli vielä vahva salasana, mutta nykyään tehokkaita ohjelmia hyödyntäen, ne voidaan murtaa auki parissa päivässä.

Salasanat eivät kuitenkaan poista uhkia, joita puskee jatkuvasti netin ja esimerkiksi sovellusten kautta. Varmaan suojautumiseen tarvitaan erillinen tietoturvaohjelma, joka torjuu uhat automaattisesti ja väsymättä. Kohtuullinen maksu turvallisuudesta ja mielenrauhasta on pieni kustannus siihen nähden, mitä kaikkea voisimme kohdata ilman suojausta.

Markkinoilla on paljon myös ilmaisia mobiiliturvaratkaisuja, mutta niiden aukottomuudessa on eroja. Ne sisältävät yleensä myös mainoksia, jotka saattavat hankaloittaa laitteen peruskäyttöä. Kannattaa siis olla tarkkana ja valita mieluiten mobiiliturva, joka pyörii huomaamattomasti taustalla.

Usein suojaus nopeuttaa myös netin käyttöä ja tekee laitteiden käytöstä mielekkäämpää, kun haitalliset ohjelmat eivät ole rasittamassa yhteyksiä. Turvallisuus on oleellista niin lasten ja nuorten kuin vanhustenkin verkon käytössä, sillä silloin käyttäjän ei tarvitse olla itse niin kartalla ja varuillaan omasta verkon käytöstään, kun tietoturva sulkee riskit automaattisesti pois.

Mobiililaitteiden suoja on aina käyttäjän puolella ja se on meidän jokaisen mahdollisuus ottaa tietojemme hallinta vahvemmin omiin käsiimme.

Aihe on enemmän kuin ajankohtainen juuri nyt, ei vain hyökkäysten kasvaessa, vaan esimerkiksi siksi, että pankkipalvelut siirtyvät verkkoon ja salasanasovelluksiin, joita käytetään verkkopankkiin kirjautumisessa perinteisten avainlukulistojen jäädessä pois.

Verkkopankin käyttö mobiililaitteilla tulee varmasti lisääntymään ja käyttäjäystävällisyys kehittyy.

Jotta voit luottavaisin mielin käyttää verkkopankkia ja muita henkilökohtaisia tietojasi haluamillasi laitteilla, kannattaa suojaus olla aina kunnossa.

Muistilista turvalliseen älypuhelimen ja tabletin käyttöön:

–  Käytä laitteessasi aina vahvaa salasanaa tai pin-koodia.

–  Varmista, että laitteessasi on tehokas ja katkeamaton mobiiliturva. Valitse palvelu, joka toimii huomaamattomasti taustalla ilman rasittavia mainoksia.

–  Vältä julkisia WIFI-verkkoja, käytä mieluiten omaa nettiyhteyttä.

–  Jos vaihdat laitteen, pyydä asiointipisteeltä turvallista tietojen siirtoa ja vanhan laitteen tyhjennystä.

 

Halutessasi autamme mielellämme tarkistamaan tietoturvasi tason ja vastaamme mieltä askarruttaviin kysymyksiin. 

 

Voit myös tutustua:

Puhelimet ja IT-laitteet kuluttajille

Puhelimet ja IT-laitteet yrityksille

Jaa tämä artikkeli

Kategoria

Blogi

Tilaa Midaren uutiskirje

Kuukausittainen koonti alan tuoreimmista uutisista, maksuttomista tapahtumistamme sekä kampanjoista ja tarjouksista. Uutiskirjeen tilaamisen voi peruuttaa koska vain.

Sähköpostiosoite: